Gloeilampen

Wat ga ik hier lezen?

Dit bericht geeft meer informatie over gloeilampen.
Hierin zal voornamelijk duidelijk worden wat gloeilampen zijn.
Maar ook de techniek van de gloeilamp.

Wat is een gloeilamp?

De gloeilamp, wie kent hem niet. Gloeilampen worden al vanaf 1878 wereldwijd aangeboden. Maar wat is een gloeilamp precies? U heeft vast wel een gloeilamp gezien en dan valt op dat een gloeilamp simpel gezegd uit drie onderdelen bestaat, de fitting (voet), het gloeidraad en het glas om het gloeidraad heen.

Techniek

De fitting is het voetje onder de glazen bol, deze is verbonden met het gloeidraad en zorgt ervoor dat de lamp stroom krijgt via het stroomnet wanneer u de lamp aansluit. Fittingen komen in velen vormen en maten maar de meest bekende zijn de E14 en E27 fittingen.

Het gloeidraad is het draadje dat u in de gloeilamp ziet. Het gloeidraad is gemaakt van Wolfraam, dit is een overgangsmetaal dat een zeer hoge smelttemperatuur heeft. Ook word voor gloeidraad koolstof of andere metalen zoals platina of osmium gebruikt. Wanneer u de gloeilamp inschakelt loopt er stroom door het gloeidraad heen, dit zorgt ervoor dat het warm word en gaat gloeien, hier komt het licht vandaan. De glazen bol zit om het gloeidraad heen om het te beschermen tegen verbranden. Zodra het gloeidraad in aanraking komt met zuurstof zal het namelijk doorbranden vlak na het inschakelen. In de bol van een gloeilamp zit dan ook geen zuurstof.
De Gloeilampen zijn in de eerste jaren vacuüm gemaakt.
Alleen na een tijd kwamen ze er echter achter dat wanneer je pitten met argon gas vulden dat je dan helder licht kreeg en dat je lampen langer mee gaan. Daarnaast helpt argon gas ook tegen de verdamping van het materiaal van de gloeidraad.
Het gas zorgt voor dat er geen verdamping ontstaat aan de binnenkant van het glas waardoor op deze manier het licht langer zijn volledige helderheid behoud.

Leuk weetje

De gemiddelde levensduur van een gloeilamp is 1000 tot 2000 uur, dit kan altijd langer zijn. Maar wist u dat er een gloeilamp is in een brandweerkazerne in Livermore (VS) die al sinds 1901 brand. De gloeilamp is is slechts 1 keer kort uit geweest voor een verhuizing naar een nieuwe centrale.

Waarom nog een gloeilamp

Nu zal u vast denken, “maar als LED al bestaat, waarom zou ik nog een gloeilamp willen kopen”.

Gloeilampen zijn zeer goedkoop in aanschaf. Verder zijn gloeilampen makkelijk te dimmen en zijn er meerdere lichtkleuren namelijk helder, warm wit en flame. Ook geeft de gloeilamp direct bij het inschakelen al licht.

Maar een van de beste kwaliteiten van een gloeilamp is zijn hoge kleurweergave. De naam van deze waarden is RA.
Hoe hoger de Ra waarde van een lamp hoe betere kleurweergave de lamp heeft. Kleurweergave zorgt een deel voor de kleurbeleving. Een gloeilamp heeft een Ra van 100, dit houdt dus in dat een gloeilamp zijn kleurweergave vergelijkbaar is aan die van de zon.

Wanneer u opzoek bent naar gloeilampen kunt u deze bestellen op: https://www.qhouse.nl/product/hoogwaardige-gloeilampen-van-qhouse/

Voor meer informatie over gloeilampen neem dan een kijkje op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gloeilamp

Geef een reactie